Et reisebrev fra Marie Hatlevoll og hennes deltakelse på ENAJs pressetur i Nederland.
Jeg har sett bildene. Gang på gang har rasende nederlandske bønder blokkert motorveier med traktorer, brent høyballer, dumpet møkk hos politikere og sagt tydelig ifra om at de ikke finner seg i myndighetenes strategi for å få ned skadelig utslipp fra landbruket. Men hva som har utløst problemet, hva det i praksis betyr for bøndene og hvem som er hardest rammet visste jeg ikke så veldig mye om.
Som journalist i Bondebladet har jeg skrevet en del om den norske klimaavtalen landbruket har med staten, og hvordan de jobber med å oppfylle disse målene. Derfor var det med stor interesse jeg meldte meg på ENAJ sin pressetur til Nederland, med håp om å lære mer om hva de står i der. I slutten av mars satt jeg meg på flyet til Amsterdam, og etter et par timers kjøring fra flyplassen var jeg framme i Friesland. Regionen ligger helt nord i Nederland.
Over 20 journalister fra 15 nasjoner deltok på samlingen, og vi bodde sammen i et digert ombygd fjøs. Programmet var innholdsrikt, og gikk over to dager. Den første dagen tilbragte vi på Dairy Campus, en stor forskningsstasjon med melkekuer. Representanter fra landbruksorganisasjoner, universiteter, politikere og forskere gjorde sitt beste for å sette oss inn i en svært kompleks situasjon rundt landbruk og utslipp. Det hele bunnet ut i at bøndene står i en nitrogenkrise, som rammer melkebøndene ekstra hardt.
Dag to reiste vi på gårdsbesøk hvor vi møtte bønder som hadde gjort ulike tiltak for å få ned utslippene, og representanter fra blant annet Lely, Agrifirm og Friesland Campina som fortalte om deres bidrag til å hjelpe bøndene gjennom krisen.
Det er ingen tvil om at de nederlandske bøndene står i en situasjon vi knapt kan forestille oss, men det verste er kanskje usikkerheten. I skrivende stund er ikke myndighetenes forslag om å halvere antall husdyr og kjøpe ut tusenvis av gårder iverksatt, landbruket forhandler nå om en avtale som forhåpentligvis gjør at utslippene kan reduseres uten så drastiske tiltak.
Jeg reiste hjem med en langt bedre forståelse om hva som skjer i Nederland, men vel så spennende og hyggelig var det å bli kjent med landbruksjournalister fra andre land i Europa. Alle landene har sine fordeler og utfordringer når det kommer til landbruk, i Belgia sliter de for eksempel i stor grad med de samme utfordringene som Nederland.
Besøket i Nederland har resultert i flere artikler i Bondebladet. En er publisert, flere er på vei. Tusen takk til ENAJ for en flott tur, håper jeg får mulighet til å være med på flere slike.
Les den publiserte saken her (åpen for Bondebladets abonnenter).